OKUNAN ESMA ZİKİRLERİNİN KİŞİ ÜZERİNDE ETKİLERİ

BİRİNCİ ESMA GRUBUNUN ZİKREDİLMESİ HALİNDE OLUŞAN HASSALAR

1- الله Allah :  Her zikir paketinin ilk zikri Allah zikri olmak zorundadır. Çünkü oluşan dünya konjonktürü içerisinde oluşan kavram kargaşası, insan beyinini ve ruhunu kendisine cezbeder olmuştur. Allahın özellikleri olan kavramların kullanım alanlarının değişkenliği yeryüzünü istila etmiş durumdadır.

Zikir edilen esma zikrlerinden önce Allah ismi zikredilmezse, beyin dünya üzerinde oluşan ve Allah ile irtibattan çok nefsiyle etkileşimde olanların beyin dalgalarının yaydığı baskıya maruz kalabilir. Bu ise kişiyi dert ve keder olarak yansıyıp onu bilinmemezlikte bırakır.

İşte tüm dışsal baskıları devre dışı edip zihinde canlanacak mananın Allaha aidiyetini nefse ve bilince aktarmak için, her esma zikirleri paketinden önce Allah ismini zikretmek şart olmuştur.

Birinci esma paketini bu şekilde bitirenler, vakti olan varsa ikinci zikir paketini de aynen birinci zikir Allah zikri olmak üzere okunmaya başlanmalıdır.

Çünkü Allah ismi “hu adıyla işaret ettiğimiz mutlak zatın” kendisine kendisine seçtiği özel isimdir. Hiçbir yaratılmışa isim olmamıştır. Kendisine veya başkasına bu ismi verenler sadece cahilliklerini ortaya koymaktadırlar.

Nacizane tavsiyemiz bu şekildedir.

2- اَلـْحَـكِيمُ   hakim: Okunduğunda içinde olduğun durumun hikmetini Allah kalbine akıtır. Gerekli önlemleri ona göre alırsın. Örneğin: Dersin ki kalbime doğdu ki şunu şöyle yapmam gerekir.

3- اَلـْمُجِيبُ  mucib: Senden çıkan dua zikir veya başka eyler hedefine ulaşır. Hedefine ulaşması için bilinç altı ile bilinç üstü koordineli pozisyon alır. Yaptığın amel kesintiye uğramadan hedefe ulaşır. Rsulullallah duası sizin duanız gibi değil der ayet. Çünkü her sözü hemen hedefe ulaşmak üzre hedefe kilitlenirdi. İşte bu zikirle o yolu kendimize açarız biiznillah.

4-اَلـْحَلــِيمُ   halim : Kişinin öfkesini yutan şeklinde iç halini düzenler. Bu hal dolayısıyla öz alt bilinci mutlak alt bilinçle etkileşimde olur da insanların dahi ona hilm ile yönelmelerine sebebiyet verir. Sen ne yaparsan o sana döner kaidesi gereği sana sende oluşan hilmiyet çemberi dolayısı ile insanlar arsında muteber ve kadri bilinen konuma gelirsin.

5- اَلـْقَـيُّومُ  kayyum: Bizden zuhur eden manaların vücut bulacağı ortamı oluşturmak, bizim için kolaylaşır. Planlarımızı hayata geçirmek kolaylaşır. Yanımızda meleki gücü hissetmeye başlarız. Deriz ki sanki görünmez bir el bize yardım ediyor.

6- اَلـْوَدُودُ vedud : Bu esma kuvvesiyle senden zuhur eden tüm kuvveler senin etrafında kümeleşir. İnsanlardan sana doğru bir muhabbet serüveni oluşur. Seversin ve sevilirsin.

7- اللـطِيفُ latif : Bu esma dolayısıyla işlerin iç ve dış mimarisi bize açılır. İnce detaylarda gerekli önseziler oluşur. Kişi bir çok ince sırra vakıf olmaya başlar. Bir çok ön seziye ulaşır.

8- اَلـْـقـُدُّوسُ kuddusBu zikirle kişi eksikliklerinin farkına varır. Kişideki inat kırılır. Gerçeği gerçek görüp kabul eder. Bozuğu bozuk bilip uzaklaşır.

9- اَلـْـعَـلِيمُ  Aliym : Bu zikirle kişi bildiği şeyleri yaşam alanına sokar. Yaşam alanına soktukça bildiklerini, yeni yeni şeyler bilmeye başlar. Bildiği konular genişler ve rabbini daha çok bilmeye başlar. Nefsini daha çok tanımaya başlar. Bu da onu rabbine yaklaştırır.

10- اَلــْمُؤْمِنُ  mu’min: Bu esmasının zikri kişiye iman ve teslimiyetin kapısını açar. Daha önce inanamadığı veya hissedemediği imanının hakikatları bilfiil kabine iner. Allah’ım sana teslimim der. Hem güven ve emniyet kişinin durumu olur. İnsanlar ve tüm varlıklar ondan emin olmaya başlar.

11- اَلصَّـمَدُ  samed : İnsanlara karşı artık kendisini muhtaç hissetmez. İnsanların kendisine danıştığı ve onunla ihtiyaçlarının giderildiği müracaat edilen bir kul olur. Yani Allah ondan öyle tecelli eder ki artık kendisi kimseye muhtaç olmadan huzurlu bir yaşam elde eder.

12- اَلسَّمـِيعُ semi’ : Karşılaştığı her fiil karşısında yapması gereken her ne ise içine doğmaya başlar. Yanlış karalar vermesi asgariye iner. Ve zamanla ortadan kalkar. Huzur ve mutluluk menbağı olur.

13- اَلــْجــَبَّارُ Cebbar : Cebbar dilediğini yapan ve yaptıran anlamında geliyor, diğer esmalarla beraber olduğunda kişinin irade gücü üzerinde müthiş açılım yapar. Cebbar iradenin içli ve dışlı çalışmasını dengeler. Ayrıca insanın iradesini yükseltir ve yöneldiği hedefte sabit tutar.

Cebbar esmasının zikri irade sıfatının yansıması olacak kuvveyi de ihtiva eder. Hem atak melekesini de ihtiva eder, yani hem pasif hem de aktif iradeyi kontrolde tutar. İçsel irade oluşurken afaki irade oluşmuyor ise, belli süre sonra donmalar başlar. İşte Cebbar esmasının zikri ile kişinin iradesi hem enfusi hem de afaki olarak faal olur.

Özünden açığa çıkan manaları kimseye boyun eğmeden bağımsız bir kul olarak zuhur eder. Hani derler ya çivi yerini buldu, işte öylece kişinin zuhur ettiği her meleke yerini bulur. Boşta kalıp heba olmaz ve kuvveler uçup gitmez. Bir arada güçlü bir bağ ile bağlanır.

Yaptığımız çalışmalardaki amaç şudur ki, rabbinize sadık kul olalım. İşte bu zikir sayesinde artık üzerinde herhangi hangi bir dış etken işlem yapamaz. Kişinin iradesini artırıp Allaha sadık kul olmak üzere bir noktada sabit eder. Böylece kişi, kendisinin asıl hedefi olan Allaha doğru yol alırken, önüne gelen engelleri de bertaraf eder.

Ama  cebbar esmasını tek başına okumak sakıncalıdır. Çünkü gerekli destekleyici zikirlerle bilinçte gerekli düzenlemeler yapılmadan okunduğunda, kişinin üzerinde olduğu haleti ruhiyesini sabitler ki, bir çok sakıncalı durumlar ortaya çıkar.

Dikkat ederseniz bir terkip dâhilinde okuyoruz. Örneğin bazı maddeler tek başına insanı zehirler ama, iki, üç, dört veya daha fazla madde etkenleri bir arada mürekkep edilip ilaç yapılırsa şifa olur. İşte esma zikirleri de öyle. Onun için denmiştir ki olayı anlayanın önerisiyle esmalar okunulur.

14- اَلنُّــــورُ  nur  : Karanlıkta yürürken görüş alanımız kadar görüp yürürüz. Nur esması ise hedefe ulaşmak için gerekli aydınlamayı yapıp hedefe doğru yürürken karanlığı bertaraf eder. Artık çukur ve gedikleri hem bilinmezlikleri aşıp inşallah sorunsuz bir şekilde rabbimizin yolunda yürümek nasip olur.

15- اَلرَّحِيـمُ  rahim : Kişide var olan üretim mekanizmasını hareketlendirip kişiyi pasif bir hayat yaşamaktan kurtarır. Üretkenliği artık yeni yeni icraatlar yapmasının önünü açar.


İKİNCİ ESMA GRUBUNUN ZİKREDİLMESİ HALİNDE OLUŞAN HASSALAR

1- الله Allah : Birinci pakette açıkladık. Her zikir paketinin evvelinde okuyalım inşallah.

2- اَلـْمُبْدِئُ mübdi’ : Sıfırdan yaratım gücü bu esma ile husule geldiğinden, bu zikirle beraber bizde sıfırdan fikirler zuhur eder. Yeni yeni icatlar için kafamıza bir çok fikir gelir. Oluşacak sorunları en iyi halletmek için gerekli feraset kalbe akar.

3- اَلـْحَــيُّ   hayy : Hayat kaynağı olan rabbimizle münasebetimiz güçlenir. Bizden zuhur eden melekeler dipdiri olur. Yapılan çalışmalar sonucu aktifleşen olan beyin hücrelerimiz hayat alıp artık pasif olmaz. Ruhumuz ve bilincimizi Allahın ilmiyle hayat bulur.

4- اَلـْــبَاسِطُ  basıt  : Bolluk bereket oluşur düşünsel alanda. Aynı anda bu genişleyen düşünsel yapı madde dünyamıza sirayet eder de hoşça bir yaşam nasip olur.

5- اَلـْوَكِيلُ Vekiyl : Bizi yaratan rab bizim sahibimiz olarak bizi korumasına alır. Bizden zuhur eden kuvve ile tüm çalışmalarımız güvende olur. Dünya ahret işlerimizde gerekli kapıların açıldığını göreceğiz ve hayretle hamd edeceğiz.

6- اَلـْعَـزِيـزُ  Aziyz  : Kişiliğimizi oluşturan ve zayıf olan irademizi güçlendirir ve daha önce başaramadığınız ve kuvvede olan hissiyatlarınızı bilfiil zuhur etme derekesini faal konuma getirir. Güçlü bir açığa çıkartış kişiyi hedefine ulaştırır.

7- اَلـْـوَهَّابُ  Vehhab : Bu ismin zikri ile rabbulalemin sana karşılıksız olarak sunacağı maddi ve manevi nimetlerini bollaştırır. Hani derler ya, elini toprağa atarsan altın olsun. İşte o şekil bir dönüşüm ile hakka yürüyüşün oluşur. Hakka yürüyüş derken, dünya ve ahret yolcuğunda ki feraset ve itminanın doruğa doğru tırmanışıdır asıl kastımız. yoksa öyle hayali ve uçuk şeyler değildir.

8- اَلـْمُحْيِ muhyi : Canlandırma içeriyi dolayısıyla okuyan kişi aktif olamaya başlar. Tembellik üzerinden gider ve daha önce yapmakta üşendiği bir çok şeyi yapmak için kendisinde gerekli canlanmayı hisseder.

9- اَلـْجَـامِعُ  cami’u  : Kişinin bilincinde dağınık duran kuvvelerini toplama ve bir araya getirme hassası gelişir. Derli toplu bir yaşam için gerekli fırsatlar önüne gelir. Hem tüm kuvveleri kendisinde oluşturması için kendisine gerekli kapsayıcı kap sunulur. Örneğin çeşmeye gidersin de kabın az olduğu için az su alırsın. Geniş kap çok su alır. İşte bu esma zikri ile kabımız genişler.

10- اَلـْقَوِيُّ kaviyy : Bu zikirle kendisinde tükenmez bir gücün idrakine varır. O güçle yapım enerjisi katlanır. hakikatını oluşturan sonsuz ve sınırsız güç ile senkronize olmaya başlar. Besmelenin hakikatını hissediş ona açılır.

11- اَلـْمُقْسِط ُ Muksit :  Bu zikirle yaptığı işer birbirine uyumla hale gelir. Dengeli bir yaşam sürmeye başlar. Dengesiz insanlar hayatından çıkar gider. Ayrıca bu zikirle Allahın rızasının dışı senin için karanlık görünmeye başlayacaktır.

12- اَلرَّشــِيدُ  raşid  : Rüşd halini yani akıl ve irfan sahibi olmamız için gerekli açılımı sağlar. :Kişi böylece manen buluğ çağına ermeye yaklaşır. Hakkı hak, batılı batıl olarak anlamaya başlar. Gerekli kararı vermesi için kendisine gelmeye başlar.

13- اَلـْـفـَتَّاحُ fettah  : Dark yani bilinmez alanların açılması için gerekli olan kuşatma kuvvesini zikrede açar. Sıkıntıları tek tek onu terk eder. Huzur dolu bir gelecek adım adım ona açılır. Dünyevi ve uhrevi kapılar açılıp dünya ve ahret saadeti için yaşam alanı kişiye açılır.

14- اَلـْـبَصِيرُ Basir  : Mana yolunda yürüdüğümüzde, gerekli şartlar oluşunca, görmemiz gereken alanı sağlayıcı olan kalp gözümüzün açılması gerekli işlemi yapar.

15- اَلـْـحَفِيظُ  Hafiz : Manamızın yolunda yürürken tüm mana açılımlarımızın korunması icap eder. Yoksa istediğin kadar ilerle, dağılıp yok olup gidecek ve sen hedefine varamadan tüm birikimlerin bir rüzgarla savrulup gidecek. İşte bu esma zikri savrulmayı önleyecek ve sen hedefine güvenle ilerlemeye devam edeceksin.


ÜÇÜNCÜ ESMA GRUBUNUN ZİKREDİLMESİ HALİNDE OLUŞAN HASSALAR

1- الله Allah :Birinci pakette açıkladık. Her zikir paketinin evvelinde okuyalım inşallah.

3- اَلسَّــلاَمُ Selam :

4- اَلـْـبَارِئُ bari’ :

5- اَلرَّحْمَنُ  Rahman :

6-  اَلـْــكَرِيـمُ  Kerim :

7-  الـرَّؤفُ   Raûf : Rauf isminin zikriyle kişi, fıtratı gereği insanlara karşı rahmet ve şefkat ile dolar. Her varlığın hak ettiği mahbubluğu kendisine göstermeye başlar. Haklıya karşı muhabbet ve zalime karşı zarar vermemesi için koruyucu kalkan olur. Koruyucu kalkan olurken bile, incitmeden zarar vermelerini önlemeye çalışır. Sürekli affedici olarak varlık aleminde muamele etmeye başlar. Acıması bol olacağı için yaratılmışlara zulmetmekten kurtulur. Sadece iyilik üzere bir ruh yapısı edinmeye başlar. Öylece letafet kazanır ve hakkın ince mesajlarını duymaya başlar. Zira zulmeden zalim kendisine manevi ortamı karanlık ettiğinden, ilahi sırlara erişmekten mahrumdur. Zalim zulumatta yani karanlıkta kaldığı için ilahi sırlara erişemez. Onun için de zalim en büyük zulmü nefsine eder.

8- اَلـْمُصَوِّرُMusavvir :

9- اَلـرَّزَّا قُRezak :

10- اَلرّقِيبُ Rakib :

11- اَلرَّافِـــعُ  rafi     :

12- اَلـْغــَنِيُّ  Ğaniy :

13- ذ ُوالـْجَلالِ وَالإكـْرَامِ  Zül-Celâli vel ikrâm :

14- اَلـْـمُقِيتُ  Mukit :

15- اَلـْمَتِينُ Metin :


DÖRDÜNCÜ ESMA GRUBUNUN ZİKREDİLMESİ HALİNDE OLUŞAN HASSALAR

1- الله Allah :Birinci pakette açıkladık. Her zikir paketinin evvelinde okuyalım inşallah.

2- اَلـْحَـقُّ Hak :

3- اَلـْـوَلِيّ Veliyy :

4- اَلـْعـَدْ لُ Adl :

5- اَلـْحَسِيبُHasib :

6- اَلـْمُهَيْمِنُ  Muheymin :

7-  اَلـْواسـعُ Vasi’ı :

8- مَالِكُ الـْمُلـكِ Malikül mülk :

9- اَلشَّهِيد Şehid :

10- اَلشَّــكُورُ Şekur :

11- اَلـْمُتَكـَبِّر Mutekebbir :

12- الـْـمُذ ِلُّ Muzill :

13- اَلـْخَــالِقُ h(x)alik  :

14- اَلـْعَظـِيمُ Aziym :

15- اَلــْغَـــفَّارُ ğaffar :


BEŞİNCİ ESMA GRUBUNUN ZİKREDİLMESİ HALİNDE OLUŞAN HASSALAR

1- الله Allah :Birinci pakette açıkladık. Her zikir paketinin evvelinde okuyalım inşallah.

2- اَلـْحَمِيدُHamid :

3- اَلـْمُعـِيِدُ Muid: 

4- اَلـْجَلِيــلُ Celil :

5- الـْبَاَطِنُ Batın  :

6- الأوَّلُEvvel :

7- اَلـْحَكـَمُ Hakem :

8- الـْـمُعِــزُّ Muiz :

9- اَلـْـكَبـِيرُKebir :

10- اَلـْـقَــهّـارُKahhar : Bu ismin zikriyle kişiyi hak yoldan uzak etmek için oluşan saldıranlar kahr olur, hedefine ulaşmaz, kişi ayıklar ve saldırıyı teper.

11- الآخِرُAhir :

12- اَلـْخَـبـِيرُ H(x)abîr :

13- اَلـْـقَابضُKabid :

14- الظَّاهِرُ zahir :

15- اَلـْخَافِضُH(x)afid :


ALTINCI ESMA GRUBUNUN ZİKREDİLMESİ HALİNDE OLUŞAN HASSALAR

1- الله Allah :Birinci pakette açıkladık. Her zikir paketinin evvelinde okuyalım inşallah.

2-اَلـْواحِدُ الأحَدِ Vahidul ehad :

3- اَلـْــعَلِيُّ aliyy :

4- اَلـْمَجِيدُ Mecid :

5- اَلـْوَاجِدُ Vacid :

6- اَلـْمَاجِدُMacid :

7- اَلـْمُقَدِّمُ Mukaddim :

8- الـْمُحْصِيmuhsi :

9- اَلـْبـَـــرُّ Berr :

10- اَلـْــقَادِرُKadir :

11- اَلـْمُمِيتُ Mumit :

12- اَلـْبَاعِثُBais :

13- اَلـْمُؤَخِّرُ Muahhir :

14- اَلـْمُغـْنِي muğni :

15- اَلـْغــَفُورُ Ğafur :


YEDİNCİ ESMA GRUBUNUN ZİKREDİLMESİ HALİNDE OLUŞAN HASSALAR

1- الله Allah :Birinci pakette açıkladık. Her zikir paketinin evvelinde okuyalım inşallah.

2- اَلـْوَالِي Valiy :

3- اَلـْعــَفـُوُّAfuvv :

4- اَلـْمــَانِعُMani’u :

5- اَلـْـهَادِيHadiy :

6- اَلـْبَــدِيعُBedi’u :

7- اَلـْـبَا قِي Bakiy :

8- اَلنَّــافـِعُNafi’u :

9- اَلصـَّبُورُSabur :

10- اَلتَّوَّابُTevvab :

11- اَلـْمُنـْتَقِمُ Müntekim :

12- اَلـْمُتَعَالِيMuteali :

13- اَلـْواَرِثُVaris :

14- اَلـْمُقتَدِرُmuktedir :

15- اَلضَّــارُّDarr :


Okuduğumuz zikirlerin hassaları kısaca böyle. İnşallah Esma-ül Hüsna çalışmamız devam ediyor. Daha detaylı olarak anlatma inşallah nasip olsun. Saygılarımla…

Yorum yapın