NEFİS MERTEBELERİNİ ÖĞRENMEYE DOĞRU

Ufak bir söyleşi. Arkadaşların sorularını cevap şeklinde yazacağım. Bu fakirin cevaplarını ise mnö olarak yazacağım. Umarım faydalı olur.

Cevap-Nefis mertebeleri var bunlara tek tek nasıl ulaşılır hangi nefis içinde olduğumuzu nasıl bileceğiz nasıl en iyiye ulaşacağız yöntem nedir?

Mnö-Bunu anlamak için ön bilgiye ihtiyaç vardır. Kısa kısa yazayım. Nefs hu ismiyle işaret edilen mutlak benliğin kendini seyr için var ettiği mutlak benliktir. Buna nefsi küll demişlerdir. Aslında bu zatın nefsi değildir. Çünkü zat dendiğinde tüm kavramlar düşer. Nefsi kül şudur. Hu adıyla işaret ettiğimiz mutlak benlik, kendisini seyr için seçtiği ve adını Allah bıraktığı seyr aynasının nefsidir. Allah ismi aynasında kendisini seyr eden zat dilediki bir varlık onun adına seyr etsin. O doğmamış ve doğurmamış olduğu için onun içi ve dışı olamaz. İşi nasıl halletmiş olabilir?

Cevap-Bizi yaratmış herhalde.

Mnö-Nerde yaratmış.

Cevap-Cennet te mi

Mnö-Şimdi Mutlak benlik ki ona HU diye işaret ederiz. İstedi ki biri onun adına seyr etsin. Peki neyi seyr etsin???

Cevap-Ne ile

Mnö-Evet

Cevap-Fiiller yani yapılanlar la mı

Mnö-Mutlak nefs dediğimiz Allahın nefsi kendisindeki sayısız manayı birbiri ile etkileşime koyarak sayısız mana terkibi oluşturdu. Bunlara melek dendi. Melekte özgür irade yok deriz. Yani allah istediği mana terkibini oluşturuyor. Ve mutlak zat bunu seyr ediyor Tıpkı bir ressamın kendi çizdiği resmi tek başına seyr ettiği gibi. İşte mutlak benlik istedi ki başka birileri de onun adına seyr yapsın. Yani mana terkipleri oluştursun ve oluşturduğunu tıpkı kendi gibi o da seyr etsin Onun içi ve dışı olmadığı için.

Cevap-Mana terkipleri düşüncelerimiz diyebilir miyiz?

Mnö-Allah ismi aynasında ve allah ismi aynasında var olan tüm manalarını insan adı altında mikro olarak var etti. Düşüncemiz mikro denizin yansıması İşte bu var edilen mikro varlığın nefsine nefsi cüz dendi ama… Aslında cüz değildir. Sadece bir balonun içindeki havanın dışarıdaki havadan kopuk görünmesi gibidir. Sonra bu var olan yeni nefis, Aslında diğer nefsin içinde ve ona tabi hem de Kendisine verilen irade nedeniyle kendini ayrı görür duruma gelmiştir. Ve o kadar ayrı görmüş ki insan ve cin dışındaki varlıkları da ayrı görür duruma gelmiş Ve hatta bu ayrılık öyle kabarmış ki, Dışındaki her bir göç, sahibini bir tanrı gibi göstermeye başlamıştır. İşte Nefsin yedi mertebesi dediğimiz olay Temiz nefsi ilk günkü saflığına ulaştırma çalışmalarıdır. Bunu inşallah sohbetlerde en yalın hale gelene kadar işleyelim.

Cevap-Evet iyi olur en sade olmalı ki hem biz hem herkes, faydalansın ben kendi adıma söylüyorum yıllarca Allah ismi ile bizi bu yaratan dedim şimdi Hu kavramı da çıkınca ben bilmediğimi gördüm ama açık söyleyeyim dahada sade hale getirebilirsek herkese anlatmış olabiliriz. Nefis en temiz hale nasıl gelir?

Mnö-Kesinlikle yakın bir dille anlaşılır hale gelmeli.

Mnö-Zati sıfatlar Ve subuti sıfatlar

Cevap-Eskiden okuduğuma göre gerçek medreseler de bu yapılırmış.

Mnö-Allahın sıfatlarını ikiye bölmüşlerdir. Zati ve subuti diye. Vucut kıdem beka vahdaniyet kıyam bi nefsihi muhalefetin Lİl havadis Bunlar hu adıyla işaret ettiğimiz mutlak benliğe ait Hayat ilim irade kudret kelam semi basar ve tekvin İse Allah ismiyle işaret edilen ve zata ayna gibi olan yani zatın gizli hazineyi seyr için seçtiği ve sanki kendisiymiş gibi olan isme ait. Bunu iyi fark etmek gerekir.

Cevap-Yani biz konuşurken aslında Allah ismiyle konuşmaya başlıyoruz. Bunu da sembolize edecek Besleme ile. Diyebilirmiyiz…

Mnö-Evvet öyle işte. Konun tam anlaşılmadığından ne ayndır ne de gayr dır denmiştir. Bunu fark etmek içinde nefsimizi tanımamız gerekir.

Cevap-Nasıl tanıyacağız? Bilmemiz gereken çok şey var.

Mnö-ne ayndır ne de gayr dır yani… Açık yazayım ALLAH İSMİYLE İŞARET EDİLEN, ZATIN AYNIDA DEĞİLDİR, GAYRIDA DEĞİLDİR. Örneğin Siz aynada kendinize baksanız Aynadaki sizsiniz ama siz sadece aynadaki misiniz. İşte incelik burada. Bilmemiz gereken çok şey var. İnşallah teker teker öğreneceğiz Başka caremiz yok.

Cevap-Nefsi tanımak konusunu açabilir misiniz Ben kendimden örnek vereyim Bazen sabah namazına kalkamıyorum gece iyi uyuyamadığım zamanlar.

Mnö-İrade eksikliği.

Cevap-O zaman diyorum ki gene uykuya kaldın kendini kandırdın diyorum suçlama yapıyorum bu irade ilemi alakalı. Mnö-Nesfsimizi adım adım tanıyalım inşallah çözülür.

Cevap-İnşa Allah

Mnö-Kişi uyuduğunda kendisine emir verir gibi deseki ben saat 5.30 da ve 40. Saniyede kalkacam. Kesinlikle Kalkar. Ama deriz kalkacağız ama içimizden gelen gizli ses der ki biraz daha geçsin öyle kalk. Beynimiz derindeki sese kulak verir. İşte bunu tatbik nefsi tanımakla alakalı.

Cevap-Ben saat çalmadan kalkardım aynı saatte bir kere kalkmam yeterdi.

Cevap-Dogru kardesim cok yasadim.

Cevap-Bir aydır böyleyim.

Cevap-Nedenini bilmek isterim.

Cevap-Okuyorum. Çok güzel. İnşallah bu konuları tam anlarız.

Cevap-İdrak etmeye çalışıyorum.

Cevap-Anlatılanlara göre daha yolun başındayız.

 

Mnö-Allah ilmiyle ilimlendirsin İşte odur safiyet

Saygılarımla…

Yorum yapın