NEBİ İLE RESUL FARKI

Nebi ve resul; biz kelime-i şahadet de Hz. Muhammed Mustafa sallellahu aleyhi ve sellem efendimizin risaletine şahitlik ederiz.

Ama kabir de Münker ve Nekir bizden nebi’mizin kim olduğunu sorgulayacaklardır. Fark ne ki?

Fark şu; nebi, Allah’ın yarattığı yaratış fıtratından, insani yaşam düzeni hakkındaki tüm bilgileri Cebrail vasıtasıyla Allah’tan alıp bu bilgileri kendi nefsinde uygulayan, ailesine ve çok çok yakın dost ve akrabasına da nefsinde uyguladığı yolu paylaşandır.

Resul ise, kendi nefsinde yaşadığı güzellikleri bölgesine veya tüm insanlığa tebliğ ile görevlendirilen nebi’lere denir.

Nebi olup bu nübüvvet bilgilerini tüm insanlığa ulaştırmakla yükümlü olan nebi’lere sahife veya kitap adı altında yeni kitap verilmiştir.

Nebi olup nübüvvet bilgilerini bölgesel olarak anlatanlara ise, yeni kitaplar verilmeyip daha önceki nebi’nin kitabını orijinal haliyle çevrelerine ulaştırmışlardır. Yeni kitap verilen veya yeni kitap verilmeyip daha önceki kitabı yenileyerek insanlığa tebliğde bulunan nebi’lere resul denmiştir.

Resul; irsal eden, getiren, ulaştıran, aracı gibi manalara gelir.

Çok kısır bir kavram olarak kalsa da Türkçede postacı, Farsçada peygamber kavramları resul kavramına karşılık kullanılmıştır. Ama postacı veya peygamber kavramları biraz kısır kalır.

Çünkü resul, nübüvvet bilgilerinden bildiği ve uygulamasını yaptığı şeyi anlatır.

Yani bize ulaştırdığı ilmin ne olduğunu bilir. Ama postacı veya peygamber kavramlarının karşılığı, kapalı kutuyu sana ulaştırandır ve paketin içeriğini bilse de özümsemesine veya uygulamasına gerek yoktur.

Bu manada Cebrail için bu kavramlar kullanıla bilir. Çünkü Cebrail, nebi olan resul’e getirdiği bilgileri uygulama zorunluluğu yoktur.

Biz kelime-i şahadette Hz. Muhammed Mustafa sallellahu aleyhi ve sellem efendimizin Allah’ın resulü olduğuna şahadet ederiz.

Ama kabir de melekler Hz. Muhammed Mustafa sallellahu aleyhi ve sellem efendimizin nübüvvetini yani efendimizin nefsinde uyguladığı ve bize ulaştırdığı tebliği, bizim uygulayıp uygulamadığımız sorgulanacaktır.

Nübüvvet salt ilim ve ferdi uygulamadır. Risalet ise, uygulanan ilmin insanlara ulaştırılmasıdır.

Bu konudaki ayetler bir bütün olarak tetkik edilirse, bu olay kolaylıkla fark edilecektir.

Yorum yapın