RAHMANIN SÜRESİNİN İLK AYETLERİ

Kur’anın ne olduğunu anlamamız için Rahman süresinin ilk ayetlerini iyice anlamamız gerekir. Kur’andaki ayetlerin dizilişleri bize mesaj verir. Rahman Kur’anı öğretti. İnsanı yarattı. İnsana beyan etmeyi öğretti. Acaba amaç ne olabilir bu dizilişte? Rahman dediğimizde sıfat ve altı anlaşılır. Rahim ise esma ve altı anlaşılır. Onun için hiçbir insana Rahman ismi verilemez, ama rahim ismi verilebilir.

Şimdi az açalım; Rahman yani sıfat âleminden varlığı projekte eden Allah, tüm varlıktan okunan yani her varlığın tabi olduğu bir sistem ve düzen var etti. Her varlıktan kendi yapısına göre o sistem düzenin ilgili bölümü açığa çıktı. Yani her varlık kendi yapısına göre Allah’ın sistem ve düzeniyle yüz yüze kaldı.

Sonra insanı yarattı. İnsanda bu düzen içinde var edildi. İnsandan da bu sistem ve düzen okundu. Yani insanda bu düzene göre yaşamaya başladı. Sonra Allah, insana beyan etmeyi yani bu sistemde kendi hakikatı için ve mutlu bir yaşam için ne gerekli ise, ona gene insanlardan seçtiği kişiler vasıtasıyla öğretti. Tüm sistem ve düzenden okunan yani Kur’an, insandan da okundu. Tüm yönleriyle bu sistem ve düzen Hz. Muhammed Mustafa sallahu aleyhi vesellime gönderilen kitapta bildirildiği için Kur’an dendi.

Her yönüyle bu sistem ve düzen aktarıldığı için yeni kitaba gerek kalmadı. Ve buna Kur’ân yani okunan dendi. Kur’an in anlamı? Yani elimizde var olan kitap ki biz ona Kur’ân diyoruz, işte bu kitapta Allah sistem ve düzeninden insan tarafından okunan ve insanla ilgili tüm alanlar açıklanmıştır. Fatiha ise, Kur’an ı anlamak için kabını açıp kendisini ilgilendiren Allah sistem ve düzenini fethetmektir. Onun için günde bir sayfada olsa Kur’an okuyup üzerinde tefekkür etmeliyiz.

Saygılar sunuyorum…

 

 

Yorum yapın