ÇOK FAYDALI BİR SOHBET

ufak bir söyleşi. arkadaşların soru ve cevaplarına cevap diye yazdım. bu fakrin ise mnö yazdım. umarım faydalı olur.

mnö-selam üzerinize olsun Aziz insanlar “Nefsini bilen Rabbini bilir…biz nefsimizi nasıl biliceğiz…bildim demek kolay olmasa gerek”. Bir kardeşim sormuştu. Nefsini bilen Rabbini bilir Nefs nedir? Rabb nedir? nefs denince ilk aklınıza ne gelir? Nefs bizi biz eden sanal benliktir. Nasıl oluşmuş? Nerde oluşmuş Niye oluşmuş Oluşturan kim

cevap-Hayırlı sohbetler Nefis benlik yani kendi ruhumuz değil mi?

mnö-Ruh derken oluşan Mana terkibine dersek evet, Ama birimsel ruh ayrı kavram. Hu adıyla işaret ettiğimiz mutlak hüvviyet, ALLAH ismi aynasında hüvviyetini seyrederken İstediki biri onun adına seyretsin. İnsanı aynasındaki tüm manalarla varetti . İşte insanın hüvviyetini oluşturan bu tüm manaların bir bilinç haline gelmesine nefs denir. Bu her insanda ayrı oranlardadır O yüzden her insanın kişiliği değişiktir O yüzden hiç kimse diğer bir insanın aynı fiiliyle hakka ulaşmaz. Onun için denmiştir ki Hakka ulaşan yollar nefislerin adedincedir. Şimdi biz nasıl edeceğiz ki nefsimizi saf edeceğiz. Mesele bu. Önerisi olan konu hakkında…

cevap-Terbiye ederek

cevap-hocam kafamı kurcalayan bir şey var müsadeniz olursa?

mnö-Buyrun

cevap-şimdi O ismi ile işaret ettiğimiz Hû kendisini seyretmek için Allah ismi ile açığa çıktı diyorsunuz. Bu şimdiye kadar bildiklerimizin tam tersi bir anlatım. o yüzden sindirmemiz idrak etmemizde kolay olmuyor. sorum mantıksız ve saçma gelmezse eğer bu ikilik olmuyor mu hocam? Yani O ve Allah? haşa, anca böyle ifade edebildim anlamamamı.

mnö-Allah ismiyle kendinde olan manaları seyretti. bunun neresinde ikilik var ki?

cevap-işte burayı idrak edemiyorum.

mnö-işte bu noktada seyreden kendi oldu. Hu dediğimizde a’ma hali olur. Yani hiçbir kavram yok. Gizli hazine ve açılmamış sandık gibi.

cevap-Hepinize Selam yaşantiniz olsun kardeşler.. Muhammet kardesim izliyoruz ..

mnö-İstedi ki gizli hazine açılsın. Açıldığı zaman Allah adını aldı. Yedi subuti sıfat oluştu. Hayat ilim irade kudret kelam semi’ basar ve tekvin ekleyen var. Diye bildiğimiz.

cevap-bu da bize ister istemez zatı ile ilgili düşündürtüyor. şeytan giriyor araya. akıl idrak edemeyince şeytan devreye girip akla sokmaya çalışıyor.

mnö-İşte zatı düşünemeyiz. düşündüğümüz zaman allah ismi ile işaret edilip sıfat ve esmasıyla varlıklarda varlığını seyr edenin müsade ettiği bürünmeleri düşüne biliriz. Sonra yedi sıfat biraz daha açılıyor 99 dediğimiz aslında sayısız mana Buna da Rahman dendi. Sonra bu manalar birbiri ile etkileşim kurarak yeni yeni oluşumlar oluştu. Buna Rahim dendi.

cevap-Manalar esmalarla yani öyle mi

mnö-Evet ,

cevap-Rahmani dedikde.. Esma larin onda acilmasi sebebi iledir dimi?

mnö-99 diye bildiğimiz manalar ana manalardır. Bu 99 manalar ile sayısız manalar vücut buldu. Tüm bu seyirler Allah ismi aynasında oldu. Seyreden mutlak zattır. Sonra istedi ki biri onun adına seyretsin. Önce cin varedildi. Yarı iradeli. Büyükleri ezazil idi. Ta Hz adem e kadar seyretme onun ile idi. Mutlak hüvviyet istediki Allah ismi aynasındaki tüm manalarla seyreden biri olsun.

cevap-Kardes Ademin Cennetden yenmesi nasil oldu .. yani hakikati nedir? Agac diyor… hakikatda agac olmadigi..ne oldugu yazarmisiniz?

mnö-bunu ilerde yazayım kardeşim. şimdi konuyu bölmeden devam edelim. Seyrden kasıt şudur.

cevap-Mesela bana gore Agac Bedensellikdir.

cevap-Evet seyreden kasıt nedir.

mnö-Nasıl ki Allah nefsi kül olarak kendediki tüm manaları Rahman ismiyle rahim ismiyle ve diğer isimlerle istediği etkileşime koyuyor Bu etkileşim ise mutlak zat adına oluyursa İnsanda aynı etkileşime haiz ama nano olarak haiz bir şekilde yaratılıyor. Şunu unutmayalım. İnsanın tüm varlığıda allah ismi aynasındaki aynanın içinde oluyur. Hani hayal içinde hayal derler buna.

cevap-Yani biz hayal aleminde miyiz.

mnö-Biz istediğimiz kadar kendimizi tanıyalım Gene de Allah en büyük tür. Hayal içinde hayal. Mutlak hüvviyet ilk hayal içinde kurallar silsilesi var etmiştir.

cevap-Etkileşim ondan sa günah nasıl oluşuyor.

mnö-İnsanda o kurallara tabi dir. Birinci hayalın içindeki tüm kurallara uymak zorundadır.

cevap-Hayal içre hayal içre hayal içre bir âlem yani?

mnö-Evet Birinci hayal içinde var olan tüm etkileşimlerin her birinde, makro veya mikro yani az kanatlı veya çok kanatlı, birkaç kuvveli veya sayamıyacak kadar kuvveli, tümünde bireysel özgür bir irade yok. Bunlara melek denir. Ama cin ve insanda meleklere nazaran bir irade vardır. Yani sistemin akışının aksine bir şey yapma göcüne haizdir. Veya şöyle diyelim… Kendisinde var olan manayı silme değilde karartma göcüne sahiptir. kararan kuvveden mahrum kalarak kendini azaba düçar eder. Mesela Hadi ismini karartır O meleke kaybolur.

cevap-Anladim.

mnö-Hadi Yerine şeytaniyet melekesi olan Haris yani hırs dirilir. Zaten o yüzden şeytana melek diyen vardır. Aslında melek değil meleke. meleke ile meleki karıştıranlar şeytana melek demiştir. halbuki o sıfata ilk börünen cin idi. bunu kuran açıkca söylüyor. işte haris-hırs melekeside kendisine göre müsait yerde açılır. Taşa yağmur yağar. ama geçer gider. Bu da öyle. İşte günah dediğimiz şey. Bizi güzelliklere götüren melekelerin örtülmesi olayıdır.

cevap-Her şey zıttıyla var yani.

mnö-Yerine azaba götürecek meleke açılır Evet her şey çift yaratılmıştır. Eyvallah. şimdi yukarıda soru soran kardeşimin sorusuna dönelim… “Kardes Ademin Cennetden yenmesi nasil oldu .. yani hakikati nedir? Agac diyor… hakikatda agac olmadigi..ne oldugu yazarmisiniz?” Adem ilk yaratıldı ağaçtan yedi melek seçde etti şeytan etmedi ve bir hikaye oluştu. Kuran hikayeyi anlattı. Değil işte. Her âyet birebir bize hitaptır. Kuran da hikaye yoktur. Nasıl mı???

cevap-Nedir olay Kuran zaten yol gösterici değil mi

mnö-Evet O zaman nedir olay.

cevap-Nedir?

cevap-Bize bir şey anlatıyor yani öğütler veriyor.

mnö-Aslında herbirimiz her an her ayete muhatabız. Allah için zaman olamaz. O zaman, insan içinde zaman olamaz. Onun halifesiyiz. O zaman her birimiz bir ademiz aslında. Biz o kavramı atamız için kullanır ve hikaye eder ve kendimizi yabana atarız.

cevap-Ama ilk saf halimiz ile değil.

mnö-İşte tüm mesele o aziz insan İlk saflığı hissetmek.

cevap-Burada mı Enel hak oluşuyor?

mnö-Hissettiğimizde tüm melekelerin bize secde ettiğini yani emrimizde olduğunu müşahade edeceğiz. Sonra istediğimiz şeyi yapabileceğiz.

cevap-Nasıl hissedebiliriz Hissettmemiz için yapmamız gerekenler nelerdir?

mnö-Bir veli diyor ki gerçek imanı elde eden kainata meydan okur İşte geldik hissetmemiz için yapmamız gerekenler. cevap-Ne yapacağız gerçekten imanı kalbe indirmek gerek sanırım.

mnö-Açıp bakıyoruz ilmihal kitaplarına Helal var haram var. Hemen düşünürüz bir dışsal obje var çok güçlü. Bize demiş ki şunu yapacan. Şunu yapmıyacan. Yaparsan cennete. Yapmazsan cehenneme. Sonra ara ara helal olanı yaparız. Ara ara haram olana bir el uzatır ve deriz ki çok büyük ya. Affeder. Sonra. Ara ara paramız birikir umre yaparız.

cevap-Pişman oluruz.

mnö-Stres atarız Dönerken biraz hava. Ne bileyim. Bir sürü zımbırtı. Bakınız aziz insanlar. Her birimiz aynıyız.

cevap-İşte bunlar iradenin dışındamı günahlar.

mnö-Hiçbirimizin diğerimizden gram üstünlüğü veya alçaklığı yok Hayır tümü iradenin içinde İradesi olmayan esma kompozisyonlarına melek denir.

mnö-Günah olduğunun farkındayız ama işlemekten çekinmiyoruz. Evet ama Günahın niye günah olduğunu bilmediğimiz için zaman zaman biri affeder umuduyla dalarız.

cevap-Yani

mnö-Her günah kompozisyonumuzda var olan ikinci manayı aktifleştirir. Yolda yürürsün. Bir ihtiyaç sahibi görürsün

cevap-Ikinci Mana nedir?

mnö-Elini tutar yoldan geçirirsin Gönlün hoş olur.

cevap-İradeli halimiz ikinci sanırım.

mnö-Aslında olay şu O kişinin beynindeki birinci manalar senin beynindeki birinci manaya dokunur. Ama bir tekmede sen vursaydın. Bu defa için kararır yani ikinci manan devreye girer. pozitif ve negatif kutuplar gibi. Stres olur. Doğru yola götüren birincil Bozuk yola götüren ikincil Benim tabirimdir.

cevap-Net açıklama teşekkür.

mnö-Evet nerden devam edelim.

cevap-Tamam herşey güzel ama hala.

mnö-Aç hala yı…

cevap-Tam ilk hale nasıl ulaşacağız da kaldım.

mnö-Evet… Şöyle…

cevap-İyilikler yaptık günah da Yaptık

mnö-Nefsin yedi merhalesi var Emmare Levvame Mütmainne Radiye Merdiye Safiye veya Kamile

cevap-Ama hala ilk hali hissetmedik. Nereden bileceğiz biz hangisin deyiz.

mnö-Resulullah sas derki Siz bana iki şeyden söz verin Ben size cennete girmenize söz vereyim Nedir derler İki çene arasına ve iki bacak arasına sahip çıkacağına söz veren için ben cennete gideceğine söz veririm İlk insan Hz adem cenneten niye çıktı 1000 yıl tek başına cennette yaşıyor Sonra ondan onun eşi yaratılıyor Hiç merak etmediniz mi Havva nasıl yaratılmış Ya konular çok. Tümüde tamamlayıcı konular

cevap-Kaburga kemiği dediler ya bize.

cevap-Çok merak ettim.

cevap-Gerçeği siz anlatın lütfen…

cevap-çorap söküğü gibi. en baştan ipi eline alınca herşey sırayla elimize geliyor gelecek inşaAllah yani.

mnö-Havva Hz Ademin derin bir şekilde yönelip sukun bulacağı birini düşünmesi sonucu Onun düşünce göcü Allahın izniyle Havva’yı oluşturuyor Havva direk Allah nurundan Ademin eliyle var ediliyor.

cevap-Anlamadım şimdi

mnö-Yani beyin göcüyle Evet Bir menkibe yazayım mı

cevap-ee  bekarlarda düşünce gücüyle şimdi eş oluşturabilirler mi?

mnö-evet oluşturur ama var olan kişiler arasından kendisine uygun pozisyonda birini oluşturur. dikkat ederseniz hz.Adem cennette bu oluşumu yapıyor. cennet kudret yurdu. dünya sebep yurdu. bunu fark etmemiz gerekiyor.

cevap-Önce kadın cinsi yokmuydu yani.

mnö-hayır Yazacam Az sabredelim.

cevap-Bekliyelim.

mnö- size bir menkibe anlatayım. Ş Abdulkadir geylani duymuşsunuz Bir ramazan günü iftar yemeyine Bağdat’ta 70 ev iftara çağırır Hepsine evet der ve tümüne gider. Teravih namazında cemaatin her biri derki ustad bizdeydi Derken kargaşa çıkar Eşine soralım derler Eşi de der ki; Evdeydi bir yere gitmedi Şimdi Bir insan nefsi terbiyesini tamamlarsa beyin istediği şeyi oluşturur Adı üstünde Allah halifesi. Hz Meryem e yiyecekler mana aleminden geliyordu Bu yiyecekler Hz.Meryem’in beyin göcü var ediliyordu.

cevap-Evet…is o güce erişmek de…

mnö-İşte ilk İnsan allahın kudret eliyle yaratılmıştır. İkinci insan allah ın halifesinin eliyle ve allahın izniyle yaratılmıştır.

cevap-Zor olan bunu kavramak. Biiznillah kavrarız.

mnö-Sonra adem nefsine hakim olmadı ve kendi düşünce alemiyle somutlaştırdığı havvaya yaklaştı. Affedersiniz ateş barut misali. Birleşme olunca yani ağaçtan yenince. Melekeleri meleke dünüştürme göcü bir anda kaybediyorlar Ve Bir bakıyorlar… O ve ondan yaratılan eşi sebebler aleminde Gelde dayan Ama Eğer ağaçtan yemeselerdi İnsanlığın nesli olmazdı ki. İşte ilk emmare dediğimiz nefsi emmare ye düşüş gerçekleşti. Tüm adem nesli emmare de gözünü açtı. Sonra allah elçilerini gönderip tekrar saf etmek için insalığı bilgilendirdi.

cevap-Bu olayın olmasını dileyen de Allah…olmasa olmazdi

mnö-Evet Mutlak hüvviyetin dilemesi ve Allah ismi aynasında seyretmesi

cevap-O zaman tüm yaratılan ademoğlu gözünü emmarede aciyor.

mnö-Evet Değişmez gerçek. Emmare olmasa bebek süt emmez. Altını kirletince ağlamaz. Sancısı olduğunda yardım istemez. cevap-Bunu ilk defa duydum… muhteşem Sagolun

mnö-Nefs emreder bebek beyni faal olup bedeni devreye sokar Ta büyüyene kadar Sonra nefsi arındırma çalışmaları başlar. Resûlullah 4 yaşında süt annesinin yanındayken. Cebrail gelip kalbini ameliyat yapmıyor mu.? Ya herşey anlatılmış.

cevap-Evet

mnö-Biz kafamızı çalıştırmıyoruz Resulullah sas de insandı ve Aynı kurallarla dünyaya geldi.

cevap-Bize ameliyat nasıl olacak?

mnö-İşte bizde yoğun zikir ve tefekkür ile Helal ve harama dikkat ederek yükseleceğiz Yüksele bildiğimiz kadar Milyonda bir Safiye Nefse ancak ulaşır Bize düşen bu yolda olmaktır.

mnö-Tevfik Allahtandır.

cevap-Yani zor, çalışmak gerek, bedava yok.

mnö-O yolda olmak Ve en az mütmainneye adım atmak Allahtan razı olmak Bize düşen bu. Yoruldunuz.

cevap-Yok

cevap-mutmain

mnö-Evet

cevap-Denemedeyiz yani Şu anki ben için sordum

mnö-Nefsin allahtan tatmin olması. Sonra kul allahtan razı olur Sonra allah insandan razı olur.

cevap-Rıza makamı

mnö-Bir üstü ise safiyyet Evet Rıza makamı.

cevap-Şimdi mutmain deyiz Bir sonraki adım İçin çalışacağız.

mnö- inşallah mutmainneye adım atarız umarım. Efendimiz sas Safiye nin bir üstüne çıktı. Ve ona has makam Makamı mahmud Şefaat makamı

cevap-O da O nun izni ile..:

mnö-Onun şefaatı olmasa idi bu ilim anlaşılmaz idi Onun şefaatına muhatacız Her an Bu yazılanlar dahi onun şefaatıyla bize ulaşır Bizim ile onun arasındaki kanalın açık kalması için Her ezan dan ve kametten sonra ona dua ederiz Aslında kendimize ederiz.

cevap-Bilininizin açık olması icin

mnö-Ve beasuhu mekamen mahmuden ellezi vaatteh diye dua ederiz ezandan sonra. hem de Tahiyatta ona selam veririz.

cevap-Anlamı

mnö-Allah ım vaad ettiğin makamı mahmudu ona ver.

saygılar…

Yorum yapın