ALLAH’IN İNSANA VERDİĞİ HİDAYETİ NASIL OLUŞUR?

Allah’ın hidayet ettiğini kimse saptıramaz, Allah’ın saptırdığına da kimse hidayet veremez olayını dilimiz döndüğünce yazalım. Bu olayı tam anlamak için, kader nedir nasıl taalluk eder? Sorusunu çözmeli, öylece derunumuzdaki ilme uzanmalıyız. Kaderi anlamak için varoluş olayının köküne inmemiz gerekir. Yoksa her anlatılan bilgi havada kalır. Bir yerde kopukluk olur. Sonra da olay anlaşılmadan yeni yeni sorular türer. Kafa karışır ve olayın içinden çıkılmaz olur.

Mutlak zat deriz, buna da “Hu” işaret zamiriyle işaret ederiz. Hu işaret zamiriyle mutlak hüviyete işarette bulunuruz. İşte Hu adıyla işaret ettiğimiz mutlak hüviyet kendisindeki zati ilim ile istedi ki kendi manalarını seyir etsin.

Şimdi olayın üzerine eğilelim. Mutlak zat deriz ve buna da Hu işaret zamiriyle işaret ederiz. İşte burada Hu işaret zamiriyle belirttiğimiz mutlak hüviyet istedi ki gizli hazine olan kendisindeki kuvveleri seyir etsin.  Seyir etmek istediğinde ise, kendi seyri için Allah ismini seçti. Allah ismi bir simge isimdir. الله a”RAB”ça sı Elif, Hu işaret zamiriyle yöneldiğimiz mutlak hüviyete işaret eder. Birinci lam sıfata işaret eder, hep harekesiz gelir ve okunmaz. İkinci lam (şeddenin içindeki gizli lam) tekvin sıfatına işaret eder. Bazı kelamcılar bu sıfat gizli olduğu için, yok demişlerdir. Üçüncü lam ki açıkta yazılan ikinci lam esma âlemine işaret eder. Bu lam hep göz önündedir. Sürekli telaffuz edilen işte bu lamdır. Sondaki ha ise, fiiller âlemine işaret eder. Fiiller âlemi derken az tefekkür etmemiz gerekir.

Mutlak zat gizli hazineyi Allah الله  ismi aynasında seyir edince, melekût âlemi yani ceberut âlemi yani esma âlemi tekvin sıfatı ile ikişer üçer dörder veya daha fazla esma müsemması ile fiiller âlemini oluşturdu. Fiiller âlemi derken gözümüz maddeye ve maddi varlıklara bakmasın. Bu on sekiz bin âlem olarak belirlenmiştir. Doksan dokuz öz cevherin açılımı olan on sekiz bin âlemdir. İşte fiiller âlemi burasıdır.

On sekiz bin âlem ise, tüm varlıkların alt yapısını oluşturur. Melekler boyutu diyebileceğimiz aslında bu on sekiz bin âlemin ta kendisidir. Sonra tabi melekler boyu olarak ta kısım kısım melekler vardır. Örneğin sekiz büyük melek on sekiz bin âlemden her birinde nüfuz edecek mahiyettedir.

Sonra bu on sekiz bin âlem ise, bildiğimiz bir üst boyutu var eder. Cin insan hayvan nebatat dağ taş dünya felekler vs. İşte tüm bu varlıklar var edelince, cin ve insi çıkarırsak diğer tüm yaratılanlar, bir seyir âlemini oluşturdu mutlak zat için. Sonra mutlak zat ki, kendisine seyir âlemi için Allah ismini verdi. İşte Allah olarak tanıdığımız mutlak zat istedi ki bu seyir âlemini birileri de seyir etsin.

Sadece o var. O yanı sıra kim olacak ki seyir etsin. Şöyle çözüm buldu. Önce sanal benlik sahibi cinler var edildi. Örneğin Facebook WhatsApp gibi uygulamaları her telefona bir adet yüklersin. İkincisini yüklemek istersen, bir program var yüklersin telefona sanal bir telefon oluşturur ve onun üzerine de aynı uygulamanın ikizini yükler. Sonra aynı telefonda iki Facebook WhatsApp gibi uygulama hesapları açılır. Biri gerçek telefon üzerinde kayıtlı iken diğeri sanal olarak hayalen var edilen telefona yüklenir. Ve ikisi de açılır.

Bu ufak örnekten sonra konuyu anlatmaya devam edelim. İşte yarı iradeli olarak sanal benlikle cinler oluşturulup Allah’ın adıyla Allah’ın on sekiz bin âleminde var ettiği melekeleri yani kuvveleri kendi kuvvet ve imkânlarına göre melekleştirmeye başladılar. Ama çok kısıtlı bir oran ile. Onun içinde cinler kendilerini tanısalar, meleklerden üstün olurlar. Bilindiği gibi Ezazil meleklerin başı idi.

Sonra Hu işaret zamiriyle işaret ettiğimiz mutlak hüviyet, yani kendisini Allah olarak tanıdığımız mutlak zat, istedi ki tam iradeli bir varlık var etsin. Bunu da et kemik bedenli varlıklardan yapmak istedi. İşte İnsan tam iradeli olarak var edildiğinde özünde mevcut olan on sekiz bin âlemi bir araya getirip istediği meleki yapıyı oluşturacak kuvveye haiz oldu. Yani melek ona secde etti. Ama yarı iradeli olan cinni varlık gibi iradeli bir varlık oluşturma kuvvesi ona verilmedi. Yani cin ona secde etmedi. Öylece Hz. Adem ve nesli on sekiz bin alemi istediği şekilde dizayn edip zuhur etme kuvvesine haiz oldu.

Ama her insan ayrı bir potansiyel üzerine var edildi. Bu potansiyelin oluşumu ise onun kaderi oldu. O da kendisine aktarılan genetik kodlar, üzerinde etki eden astrolojik etkiler, etrafında yaşayan insan ve cinlerden üzerine düşen implaslar, et kemik bedenin zevkleri istek ve arzuları, ZEN dediğimiz beden tarafından oluşturulan ikinci bedenin kişi üzerindeki istek ve arzuları gibi birçok etkinin etkisi altında kalıp kararlar veren kişinin öz istekleri, adeta kişiyi bir android robot gibi oluşum meydana getirdi.

İşte bu etkilerden kurtulup özgür bir kul olmak isteyen kişi ne yapabilir? İşte bu etkilerden kurtulmak için Kur’an bizim yol kılavuzumuzdur. Hz. Muhammed Mustafa sallahu aleyhi ve sellem efendimiz yol rehberimizdir. İşte çözüm olarak Allah’ın boyasıyla boyan denilir insana. Direk üst perdeden işe başlar. Varoşlarda dolaşmaya gerek yok der. Kişi en etkin bir şekilde kendisini kuşatan ve tutsak eden tüm prangalardan başarılı bir şekilde kurtulması için, Allah’ın boyası ile boyanması gerekir.

On sekiz bin âlemin öz cevherlerinden olan doksan dokuz öz cevherlerini ihsa et diyor dini İslami mubinin temsilcisi olan Hz. Muhammed Mustafa sallahu aleyhi ve sellem efendimiz.

Doksan dokuz esma içinde olmayan esmalar ise, kişinin zikir olarak okuyup o boyalara da bürünmesi kişi için sakat sonuçlar doğurur. İşte Allah’ın boyasıyla boyanmak için temel unsur, zikir birinci basamak olarak önümüzde duruyor. Bakınız sahabeler esma zikirlerini okurdu. Hatta ki deliler gibi okuyorlardı. Anlatın siyer-i nebiyi dersek hemen yapılan savaşlar, barışlar, hicret ve yapılan işkenceler, boykot yıllarındaki zorluklar ve Habeşistan hicreti gibi afakî şeyler anlatılır.

Peki, o insanlara ne verildi ki tüm o eziyetler onlara güllük gülistanlık oldu. İşte bu anlatılmıyor. Çünkü dünyayı yöneten sermaye sahiplerinin işine gelmez. İnsanın gerçek hüviyetini elde etmesini istemez kâfir. Neden Müslümanlar eziyet altında tutulur? Çünkü onlardan korkulur. Son derece modern silahla kuşanmış ve donatılmış İsrail askerlerinin neden silahsız bir iman ehlinin önünde titremelerini ve savunmasız insanları öldürmelerini hiç kimse derinlikli olarak düşünmez.

İşte biz insan olarak bize verilen ilim irade ve kudret ile istediğimiz şekilde öz alt yapımızı oluşturabilecek kabiliyetle var edilmişiz. Oluşturduğumuz yapının temel cevheri ise, Allah’tan gelir. Onun için de Allah yaptı deriz. Kişinin tercihleri ve yaşamı kişinin kendi tercihidir. O da şöyle, yani sistem şöyle işler; Allah tekvin sıfatıyla insanın kullanım alanına yedi subuti sıfatını vermiştir. Tam iradeli dedik ya, işte ilim, irade ve kudret başta olmak üzere, kişi kendi öz cevherini istediği şekilde şekillendirir.

Kişinin bilinç ve ruhi yapının şekillendirilmesine göre tercihleri değişir. Tercih yönü nasıl olursa olsun tüm kuvveler Allah’a ait olduğu için de Allah yaptı deriz. Sen terkibi değişiyorsun, dolayısıyla senden açığa çıkan isteğin yönü de değişiyor. Dolayısıyla yaptığın amel ve hatta inanç boyutun bile buna göre renk alır. İşte halükarda yaratan ve veren Allah’tır deriz. Allah istedi demek yani sendeki Allah esma terkibi bunu gerektirdi demek oluyordur. Bu cümleleri bir kaç defa okuyun.

Zorla yaptıran değil, sen sana verilen ilim, irade ve kudret ile senin rububiyet alanını oluşturan esma oranlarını değiştiriyorsun, öylece senden açığa çıkışta değişiyor. Ama yapan veren Allah deriz. Çünkü kullandığın kuvveler onundur. Baştan yazdıklarımız tetkik edilse, olayı anlamak için kapı açılır.

Onun için de her Cuma günü hutbede söylenilir ki, Allah’ın hidayet ettiğini kimse saptıramaz, Allah’ın saptırdığını kimse hidayete kavuşturamaz. Yani diyoruz ki, bende hidayeti getirici olan esma öz cevherim hidayet yönünde düzenlersem, Allah benden hidayetini zuhur eder de artık kimse beni saptıramaz. Ben de sapıtıcı olan öz cevherim sapıtan şeklinde düzenlersem, Allah benden sapıklığı zuhur eder. Kimse de hidayet veremez.

Ben/nefis/şuur/özüm, ben işte yani kendimiz velhasıl biz isteyeceğiz ve kavuşacağız. Kavuştukça de seyir edeceğiz. Tüm kuvveler Allah’ın olduğu için de veren Allah’tır diyeceğiz. Çünkü Allah mülkü yanı sıra başka birinin mülkü yok.

Yorum yapın