KABZ VE BAST

Kabz ve bast halinden ne anlamak gerekir? Kabz ve bast halinde ne yapmak gerekiyor?

Şu ayete bakalım ve sonra üzerinde az tefekkür edelim.

مَنْ ذَا الَّذ۪ي يُقْرِضُ اللّٰهَ قَرْضًا حَسَنًا فَيُضَاعِفَهُ لَهُٓ اَضْعَافًا كَث۪يرَةًۜ وَاللّٰهُ يَقْبِضُ وَيَبْصُۣطُۖ وَاِلَيْهِ تُرْجَعُونَ

Men że-lleżî yukridu(A)llâhe kardan hasenen feyudâ’ifehu lehu ad’âfen keśîra(ten)(c) va(A)llâhu YAKBİDU veYEBSUTU ve-ileyhi turce’ûn(e)

Kim Allah’a güzel bir borç verecek olursa; bu kat kat fazlasıyla kendisine geri ödenecektir. Darlık veren de bolluk veren de Allah’tır. Siz O’na döndürüleceksiniz. Bakara 245

Kabz ve bast olayını anlamak için bir örnek ile yazalım. Zira olay direkt yazıldığında, genelde konuyu anlamak havada kalır.

Elimizdeki telefonu düşünelim. İki yerden veriyi işlenip ekrana geliyor. Biri içindeki hafızadan, diğeri ise online olduğunda internetten inip ekrana yansır.

Telefonun kendi hafızası kısıtlı oluyor, ama internetten aldığı veri ise, sınırsız oluyor. Telefondan internet kısıldığında cep telefonu çok sıkıcı olur ve ekrana bile bakmak istemezsin. Bir iki defa içindeki dosyalara bakar ve kenara atarsın. Ama internet bağlı olduğunda, sürekli yeni yeni bilgilerle sörf yaparsın ve sıkılma da olmayacaktır.

İşte bu örnek gibi bizim iki türlü veri ağımız vardır. Biri özgü rububiyet alanımızdır. Diğeri ise, sonsuz ve sınırsız olan rabbul âlemîn ile senkronize halimizdir.

Verdiğimiz örnekten yola çıkarak, bizde var olan sonsuz ve sınırsız bağlantıyı Allah kıstığı an, Kabz hali oluşuyor. Veriyi açtığı an ise, bast hali oluşuyor.

Başta yazdığımız ayete baktığımızda, Allah’a borç vermekten bahsediyor. Allah’a borç verdikçe, rabbul âlemin olan Allah bizim ruhumuz üzerinde Bast yapıyor, vermediğimizde ise, Kabz yapıyor.

Bunun örneğini de telefon üzerinden vereyim. Örneğin telefon operatörüne 50 TL yatırıp 20 GB aldığımızda, telefon bast halini yaşıyor ve interneti bitince ise tekrar Kabz oluyor. Tekrar TL yükleyip yani operatöre borç para verip telefona internet yükleriz ve internete kavuşuruz.

İşte bu örnek gibi yaptığımız çalışmalarla Allah’a borç veririz. Allah bizi BAST yapıyor. Çalışma olmadığında ise, KABZ oluyor. Yani Allah diyor ey kulum kalk çalış ki BAST yapayım.

Yorum yapın