KİM SUÇLU

Soru-Size çok kez sordum bişy var. Zalim kim hani bu bombaları yağdıran?

Cevap- Nisa 79 bakalım : Sana iyilikten ne isâbet ederse, Allâh’tan dır. Başına gelen kötülük ise nefsindendir (nefsinin arzusuna uymandan). Olayı çözmek için nefsimizi iyi tanımamız gerekir. Yoksa döner dolaşır aynı yerde dururuz. Bizim nefsimiz, Allah isimleriyle işaret edilen manaların kompozisyonu şeklinde oluşur. Nefsimizi yöneten ve bağımsız olan ve hatta her insana dahi verilmiş olan ilim-irade-kudret üçlüsünü kullanım oranında nefsimizi paklar ve Allaha yaklaşırız.

Soru-Her insanda tüm isimler aynımı çıkar

Cevap-Hayır her insanda aynı çıkmaz. Bizde Allah ismiyle paralel oranda açığa çıkan kuvveyle alakalı fiil Allâh’tandır deriz. Allah ile paralel olmayan ve kuvvenin sınırlı oranda açığa çıktığı kuvvenin oluşturduğu fiilde nefsindendir denir. Senin nefsinden. Çünkü her insana verilen bir sanal nefis veya benlik vardır. Elbette her nekadar nefsinden de oluşuyursada, Nefsinin mahiyeti allaha yani mutlak hüvviyete ait olduğu için, Allah tandır her şey deriz. Ama çıkış mahalli sanal benlik-nefs olduğu için kötülük Nefsten dir denir.

Soru-Nefis mesulmudur

Cevap-Evet mesuldur. Çünkü eline verilen ilim-irade-kudret üçlüsünü çalıştırmayıp nefsini Allah boyasıyla boyamamıştır. Yani sanal nefsini gerçek nefis ile özdeşleştirmemiştir. Özdeşleştirme kuvvesini harekete geçiren ilim-irade-kudret üçlüsü elindedir. Yoksa dünya anlamsız kalırdı.

Soru-Zalim kim? hani bu bombaları yağdıran mesul değil mi?

Cevap- bombaları yağdıran mesuldur. Çünkü, kendisine verilen ilim-irade-kudret üçlüsünü çalıştırmayıp nefsini terbiye etmemiştir. Nefsini Allah boyasıyla boyamamıştır. Halifesi olduğu Allah manalarını nefsinde diriltmemiştir. Nefsine hakaret edip zulumatta bırakmıştır. Zulümatta kalan nefs özünden mahrum kalır ve şuursuzca hareket eder. Bombaları yağdırarak kendisinin güvene gireceğini zanneder. Ve nefsine zulüm eder. Çünkü nefsini Allahtan mahrum bırakmıştır. En büyük zulüm budur ve azabı da en büyük azap tır.

Soru – Zulmedilen nasıl davranmalıdır?

CEVAP- zulüm edilen nefsi müdafaa etmelidir. Gücü yettiği kadar direnmelidir. Gücünü aştığında ise, masum masum Allaha gözünü dikmelidir. Tıpkı Abdulmuttalib ve ebrehe olayı gibi, boynunu bükmesi sonucu üzerine sürülen fil dahi olsa, Allah ebrehe kuşunu gönderir ve zalimî helak eder.

Soru-Herkesi sevmel mümkün mü?

Cevap-Evet herkesi sevmek mümkündür. Herkesin varoluş noktasını müşahade eden kişi, herkesi sevmeye başlar. Ve tüm hakkını herkese helal eder.

Soru-İnkar eden kim?

Cevap- inkar eden ilim-irade-kudret ile donanan sanal benlik. Çünkü kendini bağımsız birim gibi kuvvesi vardır ve p kuvveyle inkar eder.

Soru- Bütn fiilleri yaratan dilediğini yapanı hor göremeyiz dimi

Cevap-Bizi ve fiillerimizi yaratanı hor göremeyiz. Lakin bir birim olumsuz fiil ortaya çıkarırsa da, o olumsuz şeyi ortadan kaldıracak vasıtayı ortadan kaldıra biliriz

Yorum yapın